Ciel

Ciel gefeliciteerd met je baan! Waar werk je nu?
Sinds 1 april werk ik als gastvrouw bij uitvaartcentrum Yarden in Utrecht. Ik heb geen moment getwijfeld toen het UWV mij belde om te vertellen dat ik op gesprek mocht. Tuurlijk vond ik het wel spannend. Het was nooit in me opgekomen om in de uitvaartbranche te werken. Mijn associatie met de uitvaartbranche was een man in een oude jas die de kist draagt. Nu ik hier werk weet ik dat er veel meer bij kijken komt. Alles moet georganiseerd worden; van de kist tot de bloemen, het contact met de mensen die achterblijven, de ceremonie en dat alles volgens een strak tijdschema. Ik ben blij dat ik niet alles alleen hoef te doen! Mensen hebben vaak veel verdriet, de familie is er om ze te troosten. Als ik dat zou doen, zou het een beetje ongepast zijn. Als gastvrouw ondersteun ik tijdens de ceremonie door koffie en thee te schenken en de kist, kaarsen en bloemen zo mooi mogelijk klaar te zetten. Dat is de manier waarop ik de mensen steun.

Een uitvaartcentrum, wow dat is best spannend met al die overleden mensen!
Tijdens het eerste gesprek werd meteen aan me gevraagd of ik besefte dat ik soms met overleden mensen geconfronteerd kon worden. Ik heb daarom vrij snel geroepen dat ik de koelcel wel eens van binnen wilde zien. Soms wordt een ceremonie met een open kist gehouden. Dan wil ik natuurlijk ook gewoon kunnen helpen. Ik wilde alvast voorbereid zijn op wat ik kon verwachten.

Wat voor een contract heb je gekregen?
Ik zit in mijn proeftijd en krijg nu nog een Wajong uitkering van het UWV. In juli krijg ik te horen of mijn contract verlengd wordt. Als dat zo is, word ik voortaan betaald door Yarden. Ik weet nog niet wat ik dan ga verdienen, dat hoor ik tegen die tijd wel. Ik hoop dat ik mag blijven, ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Eerlijk gezegd verwacht ik dat het wel goed komt. Mijn manager heeft al laten weten dat hij heel tevreden over mij is.

Is het werk goed te doen met je spierziekte?
Ik heb een contract voor 20 uur per week verdeeld over 5 dagen. Ik werk dus halve dagen en dat is goed te doen. Maar hoe fit ik na een werkdag ben verschilt per dag. Laatst had ik een hele drukke dag. ’s Ochtends had ik de hele bovenverdieping schoongemaakt en ’s middags ondersteunde ik bij een uitvaart met 180 gasten. Dat moest vervolgens natuurlijk ook nog worden opgeruimd. Ik heb die dag 1,5 uur langer doorgewerkt. Toen was ik aan het einde van de dag echt kapot.

Wat heb je allemaal gedaan na Ik Zoek Een Baan?
Na Ik Zoek Een Baan heb ik op internet naar vrijwilligerswerk gezocht. En dat was gelukt! Ik heb vanaf maart stage gelopen bij een peuterspeelzaal. Ik deed daar een halve dag in de week activiteiten met kinderen. Dat was heel leuk, maar het hield al vrij snel op, omdat ik vanaf 1 april kon beginnen met mijn nieuwe baan. Daarnaast ging ik nog 1 dag in de week naar school, om begeleid te worden totdat ik een baan had. Dus daar hoef ik inmiddels niet meer heen.

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.